Važno je svako stablo, broji se svaka ptica

Važno je svako stablo, broji se svaka ptica

Drage komšije
Iza nas su meseci časne građanske borbe za odbacivanje nacrta plana detaljne regulacije područja kojim su obuhvaćene naše ulice, a čijom bi realizacijom došlo do drastičnog narušavanja kvaliteta našeg života – životne sredine, opšte bezbednosti i javnog zdravlja.
Proširenje ulica i izgradnja novih saobraćajnica dovelo bi do smanjenja zelenih površina, sužavanja trotoara, seče drvoreda, a povećanjem saobraćaja, koje bi na taj način bilo omogućeno povećala bi se buka, smog, zagrevanje… Troškovi života bi porasli, vrednost naših stanova bi opala.
Do sada smo svojim aktivnostima privukli pažnju i dobili podršku svih relevantnih medija, stručne javnosti, ali i šire javnosti na društvenim mrežama… Družili smo se, fotografisali, skupljali potpise, merili ulice, brojali ptice i drveće, sadili nova stabla, pisali primedbe, dopise i saopštenja… Organizovali smo obuku, a potom u velikom broju učestvovali na dve javne rasprave i argumentovali niz primedbi braneći svoje pravo na zdravu životnu sredinu koje nam garantuje Ustav.
Zajedno smo uspešno odbranili naš park, ali to nije kraj naše borbe! Još uvek ne znamo kako će izgledati izmenjen nacrt plana kome sledi usvajanje u Skupštini grada. Od Batutove do Podvožnjaka nema skoro nijednog stabla! Mi ne želimo da tako izgleda naš kraj!
Ovo je pismo poslato svima koji žive u ovom kraju kako bismo znali koje drveće i žbunaste vrste čine naš vazduh čistijim i svežijim, naš kraj lepšim i zelenijim – naš život zdravijim, a našu borbu vrednijom. Ima ih skoro 60, što je više od jedne petine vrsta koje možete videti u Botaničkoj bašti Jevremovac.
Mi nemamo ni drugi ni bolji dom!
Važno je svako stablo, broji se svaka ptica.
Zvezdara, mart, 2020
Podeli: