Promena u sistemu video nadzora

Promena u sistemu video nadzora

Usled tehnološke zastarelosti i povremenih kvarova na sadašnjem uređaje, zamenjen je snimač za 7 kamera koliko zgrada ima u upotrebi. U protekle 2 godine došlo je i do gašenja televizije na analognom signalu, pa je kod distributera u zgradi SBB i Pošta, ostao kao jedini kanal u analognom spektru, kanal na kom je video nadzor zgrade (naš uređaj je bio spojen na tu mrežu). Gledanje video nadzora na televizorima je postalo otežano jer je zahtevalo da se koaksijalni kablovi razdeljuju na nekim mestima, tako da je taj način praćenja sve manje ljudi koristilo. Dominantan način praćenja video nadzora je postao preko mobilnih telefona, ali i preko desktop aplikacija i web browsera. Zgrada je za tu svrhu ranije obezbedila internet link.

Novi snimač, marke HikVision, nema opciju puštanja video signala u kablovski sistem TV provajdera, ali sve ostale opcije pristupa preko interneta su na njemu dostupne, i evo opisa kako se to koristi :

  1.  Android i IOS aplikacja za mobilni telefon -> koristi se Hik-Connect ili iVMS-4500. Za logovanje je potreban korisnički nalog i šifra. 
  2.  Web browser na računaru ili na laptopu -> koristi se PaleMoon browser. Za logovanje je potreban korisnički nalog i šifra. 
  3.  Desktop aplikacija na računaru ili laptipu -> koristi se softver iVMS-4200. Za logovanje je potreban korisnički nalog i šifra. Takodje je potrebno prilikom startovanja kreirati superusera za taj uređaj (računar ili laptop)

Aplikacije za mobilne skidate na google play i ios store. Evo i linkova gde možete skinuti softvere za računar/laptop :

iVMS-4200 -> https://drive.google.com/file/d/1njpRRDawW2NxZX9cvx-CeK7QHcY4mL7G/view?usp=sharing

PaleMoon ->  https://drive.google.com/file/d/1n33NTVwadf04dmbuUCToKTu_Oo2xt_HG/view?usp=sharing

Neki od ovih pristupa nisu baš jednostavni za rukovanje, pa je potrebno određeno IT znanje. Ko je do sada koristio neku od ovih aplikacija, neće imati problem. Najmanje problema i najjednostavnije je sa aplikacijom za mobilni telefon. Za sada nismo našli način da se gleda video nadzor na televizorima, a i ako bude moguće, to će biti jedino izvodljivo na SMART televizorima.

Za kreiranje naloga za kamere moze se poslati zahtev na email adresu uciteljamilosajankovic3@gmail.com ili na viber grupi zgrade. Tu će te dobiti i dodatne instrukcije za povezivanje (IP adresa snimača i port), kao i korisnički nalog sa šifrom.

 

Podeli: