Slučaj “Strunjača”

Slučaj “Strunjača”

Imamo potrebu da ispričamo jednu priču koja još nije završena. Pre nekih 15ak dana pored naše zgrade pojavila se na zelenoj površini koju održava gradsko zelenilo jedna ogromna strunjača (dimenzije 4×2 metra i debljine 30 cm). 

Malo smo raspitali i saznali da je doneta iz školskog dvorišta OŠ “Veljko Dugošević”. Još smo se malo raspitali i nabavili broj domara, kojeg smo pozvali i objasnili situaciju i zamolili da uzmu strunjaču natrag. Prošlo je par dana i niko nije dolazio po strunjaču. S obzirom gde se nalazila, likovi koji piju pivo preko puta kod Amana, su počeli da uriniraju po njoj. Onda smo poslali email školi i zvanično zatražili od direktora da se ukloni strunjača ili ćemo zvati komunalnu. U međuvremenu smo saznali da je škola “odbacila” strunjaču. Nije nam baš bilo jasno na koji način se u školi radi “odbacivanje” strunjače, ali smo bili uvereni da su to uradili na nepravilan način. I niko se nije javio iz škole.

Onda je sledila prijava komunalnoj. Posle 2 dana dolazi policajac, zatiče strunjaču i ne zna šta tačno treba da se radi, sve razume, i njemu je nelogično i besmisleno. Složimo se da nije trebalo tako i da su mogli strunjaču da daju nekoj školi u nekom selu, ako im već ne treba. Rekao je da će nešto uraditi. Posle 2 dana dolazi drugi policajac, a strunjača u ta dva dana je premeštena iza zgrade (sve vreme strunjaču pomeraju klinci) i tamo povremeno se okupljaju deca, skaču po njoj, penju se na krov toplane, pa skaču, i dalje se po njoj urinira. Strunjača je sad odmah ispod prozora stanara. Policajac sada kaže upravnik mora to da reši. Mi mu kažemo kako upravnik, kada ta površina nije naša i šta se dešava kada vam neko ispred kuće izbaci đubre, ko je onda kriv ? I da li bi možda trebalo da se ode do škole i popriča sa direktorkom. On onda kaže da će probati da reši, a da ne piše prijavu.

Posle 2 dana, ponovo dolazi isti policajac, i ovog puta sa stavom da je upravnik kriv, odnosno naša zgrada i da mi to moramo da rešimo. Posle rasprave i upravnika sa njim, policajac je u fazonu da mi to rešimo tako što ćemo odneti strunjaču kod kontejnera i da to pokupe komunalci prve subote u mesecu, a ako to ne uradimo da će nas prijaviti komunalnoj inspekciji. Kada smo postavili pitanje, da li bi možda mogli da pozovemo komunalce pre toga i kako će oni toliku strunjaču da odnesu malim kamionetom, odgovor je bio da ne veruje da će hteti odmah, a za veličinu vozila da bi odneli, da isto nije siguran da će moći !?

Ali to nije kraj priče. Posle dva sata neko tu strunjaču pomera na stazu ka vrtiću, a posle još nekog vremena dolazi čovek koji skida navlaku od strunjače i onda seče sundjer koji je ostao. Odsekao je taman onoliko koliko je mogao da stavi na krov auta i odneo je to parče, kao i celu navlaku. Ostatak od 2/3 sunđera je ostavio na stazi, a posle je taj sunđer ostao na travi. I onda je pala kiša ….

Danas je 23.02.2022 i dalje je mokri sunđer na travi i nikog više ne zanima što je tu … a najmanje zanima grad koji je to trebao da reši još onog dana kada je strunjača izašla iz školskog dvorišta. Ova banalna situacija je pokazala koliko sistem u kojem živimo nefunkcioniše i koliko su neki ljudi iznad svega. Direktor škole Veljko Dugišević odgovoran za nastalu situaciju zove se Vesna Ćirović, a građani koji su prijavili problem su postali krivci i oni koji problem treba da reše. 

Podeli: