Saopštenje inicijative SZZ

Saopštenje inicijative SZZ

SAOPŠTENJE: POZIV ODBORNICIMA SKUPŠTINE GRADA DA GLASAJU PROTIV PLANA ZA ZVEZDARU
Inicijativa Sačuvajmo zelenu Zvezdaru poziva odbornike Skupštine grada Beograda, da na sednici zakazanoj za danas, 30. avgust, glasaju protiv plana detaljne regulacije za naš kraj Nacrt plana detaljne regulacije (PDR) područja uz ulice Dimitrija Tucovića i Čingrijine, u delu od Batutove ulice do kompleksa osnovne škole „Marije Bursać”). Obim planiranih promena podrazumeva duboko narušavanje kvaliteta rezidencijalne životne sredine, a time i kvaliteta života 4800 stanovnika našeg kraja. Ukoliko plan bude usvojen i sproveden, stanovnici Dimitrija Tucovića i Čingrijine ulice neće moći da dišu i spavaju zbog buke i smoga, stanovnici Preševske, Milana Rakića i Belopalanačke će izgubiti krov nad glavom kako bi se okretnica izmestila i preostali prostor raspodelio investitorima. Svi zajedno ćemo živeti kao na autoputu, što će uticati na bezbednost dece i starih u ovom kraju. Realizacijom ovog plana, građani ne dobijaju ništa, a gube život u lokalnoj zajednici kakav generacijama unazad postoji i kakav volimo.
Nakon današnje sednice saznaćemo koliko se uvažava i poštuje stav birača, odnosno građana.
Tokom trajanja javnog uvida i javne rasprave, 1200 građana i građanki podnelo je primedbe, a peticiju koju smo pokrenuli i predali potpisalo preko 2500 građana koji ne podržavaju predviđena urbanistička rešenja. Sa problemom su upoznati i odbornici opštine Zvezdara. Takođe, u predviđenom zakonskom roku predali smo i amandman sa skoro 1200 potpisa, sakupljenih za jedan dan, preko kog smo nastojali da utičemo na današnju odluku Skupštine grada. Uz to, uputili smo i direktna pisma odbornicima Skupštine grada, kojim ih upoznajemo sa našim dvogodišnjim naporima da sačuvamo naše neposredno okruženje i ukažemo na problematična urbanistička rešenja koja ovaj plan podrazumeva.
Naš stav je da je radikalnost predloženog Nacrta PDR-a odraz neadekvatnog urbanističkog planiranja i insistiramo da isti bude odbačen, te da bude izrađen novi, koji će uključiti i neophodnu studiju saobraćaja, studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, ali i direktno uključivanje lokalne zajednice u proces izrade.
Podsećamo odbornike i gradsku vlast da Zvezdara ima istoriju lokalnih borbi i da smo, ujedinjeni, više puta pokazali da smo spremni da se, mirnim putem, izborimo za naš kraj. Budući da smo pokušali da iskoristimo sve proceduralne mehanizme i da do sad niko nije uvažio naš stav, nadamo se da ovaj put kucamo na otvorena vrata. Ukoliko nam ni ovoga puta niko ne izađe u susret, bićemo prinuđeni da svoje pravo na zelenilo, tišinu, čist vazduh i krov nad glavom, branimo na sudu i na ulici.
Podeli: