Beograd dobio nova pravila kućnog reda

Beograd dobio nova pravila kućnog reda

Novi kućni red i pravila stanovanja u stambeno-poslovnim zgradama u Beogradu stupili su na snagu 20. novembra. Odluka Skupštine grada je objavljena u Službenom listu Grada Beograda 12. novembra, a tada je navedeno da usvojena pravila postaju pravosnažna osam dana kasnije.

Po novim odredbama, vreme dnevnog i noćnog odmora u zgradama je radnim danima u vremenu od 16 do 18 časova i od 22 sata do 7 ujutru narednog dana. Vikendom je vreme odmora subotom od 14 do 18 časova i od 22 sata do 8 časova ujutru, a nedeljom je jedina razlika što jutarnje vreme odmora traje do 10 časova. Vreme odmora mora poštovati i pri korišćenju mašina za održavanje zelenih površina oko zgrade, poput kosilice, motorne testere i sličnog.

Uvedena su i nova pravila u slučaju održavanja kućnih proslava i drugih okupljanja u stanovima, koja će ubuduće morati da se najave komšijama dva dana ranije postavljanjem obaveštenja na vidnom mestu, uz dodatak da se nakon jednog sata posle ponoći mora obezbediti mir i tišina u zgradi. Grad Beograd je u novi pravilnik uvrstio i smernice za dozvoljeni nivo buke unutar stambenih jedinica, pa je za vreme odmora zabranjeno vikanje, trčanje, skakanje i slični postupci koji prave buku i narušavaju mir u zgradi.

Dozvoljeni nivo buke se odnosi i na upotrebu kućnih aparata, ventilacionih sistema i drugih uređaja, mašina i aparata u zgradi. Dodaje se da u vreme dnevnog i noćnog odmora buka kućnih aparata i drugih uređaja ne sme preći graničnu vrednost indikatora buke, koja je određena propisom kojim se uređuju indikatori buke u životnoj sredini. Prezime na ulaznim vratima stana nije obavezno, ali zato broj stana jeste, a stanari su dužni da te brojeve održavaju čistim i vidljivim.

Kroz prozore, balkone i ostale otvore u stanu je zabranjeno bacati bilo kakve predmete, smeće, ostatke hrane, a nije dozvoljeno ni istresanje ostataka hrane, posteljine, stolnjaka, krpa i sličnih predmeta, kao i prosipanje vode.

Držanje kućnih ljubimaca je dozvoljeno u stanovima, ali je stanar dužan da životinje ne stvaraju nečistoću u zajedničkim prostorijama i da ne narušavaju red i mir. Pod ljubimce se ubrajaju psi, mačke, ukrasne ptice, mali glodari, akvarijumske životinje i sl.

U delu koji se odnosi na izvođenje građevinskih i instalaterskih radova navodi se da se oni moraju izvoditi shodno propisima koji regulišu planiranje i izgradnju, kao i tako da se ne nanosi šteta na posebnim, zajedničkim i drugim delovima zgrade. Stanar koji izvodi bilo kakve vrste radova je dužan da prethodno o tome obavesti upravnika i pokaže mu odobrenje nadležnog organa za iste ukoliko je propisana obaveza za pribavljanje odobrenja. Kao i u slučaju proslava, potrebno je postaviti obaveštenje komšija o istim na vidno mesto, gde će biti naveden dan početka, period izvođenja, vrsta i trajanje radova.vPo završetku, delovi zgrade gde su izvođene majstorske delatnosti moraju biti vraćeni u prvobitno stanje, odnosno u stanje koje služi nameni. Nijedna vrsta radova se ne sme izvoditi u propisano vreme odmora, osim ukoliko je u pitanju hitna intervencija.

Stanari su dužni da održavaju čistoću zajedničkih prostora i obezbede nesmetan i slobodan prolaz kroz njih. Zabranjeno je bacati ili ostavljati otpatke, smeće i nečistoću po stepeništu ili drugim zajedničkim prostorima, kao i pušenje na stepeništu i u hodniku. Zabranjeno je crtati, pisati ili na bilo koji način oštećivati zidove, vrata, prozore i uređaje, koji pripadaju zajedničkim prostorima.

Upravnik je dužan da na ulazu u zgradu između ostalog istakne vreme odmora, spisak zajedničkih prostorija i njihovu namenu, obaveštenje o tome kom javnom preduzeću ili preduzetniku je povereno održavanje zgrade, kao i uputstvo o načinu prijave kvara i oštećenja na instalacijama,.

Evidenciju o vlasnicima stanova i broju stanara vodi upravnik i to po principu ime, prezime i JMBG za fizička lica. Stanari su dužni da svaku promenu broja stanara prijave upravniku u roku od osam dana od nastale promene.

Na krov zgrade pristup je dozvoljen isključivo stručnim licima radi popravki, postavljanja antena, uklanjanja snega i leda i sličnih radova.

Za vreme vremenskih nepogoda, poput snega i grada, stanari su dužni da sa svojih terasa, balkona i prozora uklanjaju sneg i led, na način da ne oštete druge delove zgrade ili dovedu prolaznika i ostale stanare u opasnost. Takođe, u zimskom periodu stanari moraju da preduzmu mere zaštite od smrzavanja cevi i ostalih instalacija.

Otvaranje razvodnih kutija i ormarića sa električnim uređajima nije dozvoljeno stanarima, a njihovo otvaranje mogu da vrše samo stručna lica uz prethodnu odluku skupštine stambene zajednice.

Pravila o korišćenju lifta podrazumevaju da se on ne može koristiti protivno nameni i nosivosti, a uputstvo za upotrebu mora biti vidno istaknuto. U slučaju kvara, lift se mora isključiti iz upotrebe, a na svim vratima se mora istaći obaveštenje o kvaru i obavestiti nadležnu službu za njegovu popravku.

Nepoštovanje opštih pravila kućnog reda u zgradama upravnik ili stanar prijavljuju nadležnoj inspekciji, kako bi ona preduzela mere u skladu sa zakonom. Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica gradske uprave nadležna za poslove održavanja zgrada. Inspekcijski nadzor vrši nadležna opštinska služba preko komunalnog inspektora, kao i gradska služba preko građevinskog inspektora. Za komunalno-milicijske poslove zadužena je komunalna milicija koja izdaje prekršajne naloge za prekršaje za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu.

Za fizička lica su predviđene kazne od 5.000 dinara u slučajevima nepoštovanja vremena odmora, prekoračenja dozvoljenog nivoa buke, kršenja pravila o držanju kućnih ljubimaca, izvođenju građevinskih radova, korišćenju zajedničkih prostorija, kapiji i ulaznim vratima, podruma, tavana i krova, kao i nepoštovanju odredbi o obezbeđenju zgrade u slučaju vremenskih nepogoda i korišćenju elekričnih instalacija. Predviđena kazna za upravnika je 10.000 dinara.

Celokupan službeni glasnik grada Beograda od 12.11.2019 u kojem su objavljene sve izmene kućnog red možete pogledati ovde Sluzbeni glasnik grada Beograda -101-2019.

Podeli: